Jadłodzielnia w Lubartowie

Masz za dużo jedzenia po świętach? Zostaw je w „jadłodzielni”, która działa przy wejściu do siedziby PCK w Lubartowie.

Jadłodzielnia to miejsce, zazwyczaj regał lub lodówka, do dzielenia się jedzeniem. To miejsce dla wszystkich. Każdy może wziąć z niej to, na co ma ochotę, albo oddać to, czego ma za dużo, zamiast wyrzucać do kosza. Ideą jest walka z marnotrawieniem i wzajemna pomoc.

Jeśli możesz podzielić się żywnością, przynieś ją do punktu przy wejściu do siedziby PCK w Lubartowie przy ul. Jana Pawła II 14 (w budynku po straży pożarnej). To lodówka, w której można zostawić produkty nieprzeterminowane, zapakowane, w pojemnikach, najlepiej z opisem potrawy i datą przygotowania. Nie przynosimy surowego mięsa, produktów napoczętych, potraw zawierających surowe jaja itp.

Co można zostawić w jadłodzielni?

  • Produkty, które sami byśmy zjedli,
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
  • rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
  • wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
  • sery,
  • jogurty,
  • twarogi.

Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni

  • Surowe mięso,
  • produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
  • dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),
  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
  • tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

(kw)