Masz pomysł na potrawy z ryby? Jest konkurs dla ciebie

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” chce promować potrawy z ryb słodkowodnych. W jaki sposób? LGR liczy na osoby, które mają ciekawe pomysły na potrawy z ryb.

Od początku maja do biura stowarzyszenia mogą się  zgłaszać  osoby, które mają ciekawe pomysły na danie z ryby słodkowodnej. ZeRobert_Sowa_33 wszystkich zgłoszeń wybrane zostaną te najlepsze. Ich autorzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych, podczas których powalczą o tytuł „Złotej Łuski” i atrakcyjne nagrody. Wybrane przepisy trafią także do Przewodnika Kulinarnego „Złota Łuska”.

Do konkursu mogą zgłaszać się dwuosobowe drużyny. Na stronie www.zlotaluska.pl  znajduje się regulamin i formularz zgłoszeniowy. Pod koniec maja osoby, które zgłoszą swoje potrawy będą musiały przygotować je na żywo pod okiem jury, które oceniać będzie m.in. wygląd i aranżację potrawy, dobór składników i smak.

Konkurs kulinarny to jeden z elementów promocji ryb słodkowodnych. Oprócz tego Stowarzyszenie LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” już 23 czerwca w na dziedzińcu przed Pałacem Sanguszków w Lubartowie zorganizuje Festiwal „Złota Łuska”.

Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” powstała 3 lata temu. Swoimi działaniami obejmuje aż 16 gmin z trzech powiatów województwa lubelskiego. Jej celem jest rozwój terenów zależnych od rybactwa. A tych na Lubelszczyźnie jest sporo, bo województwo lubelskie zajmuje w Polsce drugie, tuż za dolnośląskim, miejsce pod względem ilości powierzchni stawów hodowlanych. Na terenie objętym działaniem LGR znajduje się prawie 4 tys. ha stawów. Hoduje się tu głównie karpia, tołpygę, szczupaka czy suma.