Robert Sowa będzie promował rybę słodkowodną
Lokalne Grupy Rybackie chcą wypromować modę na spożywanie ryby „słodkowodnej”. LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” działająca na terenie Lubelszczyzny łączy siły z dwiema grupami rybackimi z województwa podkarpackiego. To LGR „STARZAWA” i LGR Puszczy Sandomierskiej. Razem będą promować spożywanie ryb pod marką „Złota Łuska”.
Pod wspólnym hasłem „Złota Łuska” 25-26 kwietnia odbywa się w Wincentowie pod Lubartowem konferencja skierowana do producentów ryb i właścicieli restauracji. Drugiego dnia pokaz kulinarny przygotuje mistrz Robert Sowa.
– Chcemy aby w codziennym menu restauracji pojawiała się częściej smaczna ryba śródlądowa – mówi Mariusz Puła z biura LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.
– Już 25 i 26 kwietnia organizujemy dwudniową konferencję, podczas której przedstawione będą różnorodne tematy związane z rybami słodkowodnymi. Konferencja adresowana jest szczególnie do restauratorów i gospodarstw rybackich. Wśród tematów każdy będzie mógł znaleźć coś ciekawego dla siebie. Poruszona zostanie tematyka marketingu i reklamy w aspekcie popularyzacji spożycia ryb słodkowodnych, omówione zostaną ich zalety odżywcze, pokazany zostanie przykład restauracji, która opiera swoje menu głównie na słodkowodnych rybach – mówi Mariusz Puła, rzecznik Stowarzyszenia LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”, które jest organizatorem całego przedsięwzięcia. Wszyscy chętni mogą zgłaszać się do nas wysyłając formularz dostępny na stronie www.zlotaluska.pl. Udział w konferencji jest bezpłatny – dodaje.
Na drugi dzień konferencji organizatorzy zaplanowali pokazy kulinarne i degustację dań z ryb słodkowodnych. Poprowadzi je znany mistrz kulinarny Robert Sowa, który zdradzi uczestnikom pięć różnych sposobów na przygotowanie filetów z karpia i udowodni, że może doskonale smakować nie tylko w święta. Podczas pokazów Robert Sowa będzie propagował walory smakowe ryb oraz opowie o wielu możliwościach ich wykorzystania w kulinariach. Wszyscy uczestnicy konferencji będą też mogli spróbować dań przygotowanych przez znanego szefa kuchni.
LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” powstał w 2010 roku. Stowarzyszenie działa na terenie 16 gmin z trzech powiatów województwa lubelskiego – lubartowskiego, parczewskiego i ryckiego. Nie bez przyczyny takie stowarzyszenie działa na Lubelszczyźnie. To właśnie województwo lubelskie zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem powierzchni gruntów pod stawami. Na terenie działalności LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” znajduje się prawie 4 tys. ha stawów.
materiał: LGR