Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w II LO
8 listopada uczniowie II LO obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jego celem było promowanie zdrowego stylu życia. Badania pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania.
Uczennice ze Szkolnego Koła PCK rozdawały w tym dniu jabłka. Zostały one ufundowane przez panią Jolantę Smyk właścicielkę sklepu warzywniczego w Lubartowie. Zachęcaliśmy w ten sposób do jedzenia owoców i przyjrzenia się uważnie swojej diecie, a także zastanowienia się, jak wyglądały nasze posiłki w ciągu ostatniego tygodnia. Czy jemy codziennie śniadanie? Czy w naszej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw).
Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci, młodzieży oraz dorosłych, uczenie dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, a także informowanie o konsekwencjach złej diety. Właściwe odżywianie ma ogromne znaczenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia.
Dzień ten ma również na celu zasygnalizować konieczność większej aktywności fizycznej oraz problem otyłości. Z nadmierną wagą ciała związane są liczne choroby, takie jak cukrzyca, choroby wątroby, z wiekiem możliwe jest również rozwinięcie się chorób serca, nadciśnienia i depresji. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów. Zdrowe odżywiane bardzo ważne jest w młodym wieku, ponieważ wiąże się ono z prawidłowym funkcjonowaniem naszego organizmu w dorosłym życiu.
Szkolne Koło PCK